Besparen op maandlasten? Laat je woning taxeren

Heb je in het verleden een woning gekocht waarbij de taxatie lager lag dan het hypotheekbedrag en heb je daarom een risico opslag moeten betalen? Dan is het wellicht de moeite waard om eens te kijken of je jouw rente opslag kan verlagen door je woning opnieuw te laten taxeren.

Risico opslag

Het komt vaak voor dat hypotheekverstrekkers hun klanten extra rente laten betalen wanneer de waarde van de woning lager ligt dan het hypotheekbedrag. In de ogen van een verstrekker brengt dat namelijk risico met zich mee. Hoe groter het verschil, hoe groter het risico en hoe hoger de rente opslag.

Jaren verstrijken

Echter ben je nu misschien wel jaren verder, zijn de huizenprijzen gestegen, is je woning misschien wel opgeknapt en heb je al een deel afbetaald. Je woning opnieuw laten taxeren kan betekenen dat je risico opslag verminderd wordt of zelfs helemaal niet meer nodig is.

Aan de slag

Om zelf aan de slag te gaan hiervoor zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden alvorens je de stap zet naar die taxatie en mogelijke rente verlaging.

  • Check je WOZ waarde van jouw woning en woningen eromheen. Zie je dat woningen van zelfde omvang en kwaliteit om je heen nu een stuk hoger liggen, dan is het de moeite waard om verder te onderzoeken.
  • Heb je contact gehad met een hypotheekadviseur in het verleden, check dan ook daar hoe jouw kansen liggen.
  • Houd er rekening mee dat een woning laten taxeren zelf ook geld kost, plus het inschakelen van je hypotheekadviseur idem dito.
  • Bedenk of de kostenbesparing de moeite waard is, stel dat je nog maar een contract voor twee jaar hebt dan weegt de besparing niet op tegen de kosten die je maakt voor taxatie.

Of en wanneer het zin heeft om opnieuw een taxatie uit te laten voeren hangt helemaal af van wat voor hypotheekcontract er loopt en wat de voorwaarden daarvan zijn. Maar een goed moment los van alles is sowieso wanneer je rentevaste periode afloopt, dan kun je ook het makkelijkste wisselen van aanbieder.