Woonlasten gunstiger voor eigenaren dan huurders

Huiseigenaren hebben naar verhouding lagere woonlasten dan huurders. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Tel daarbij op de voorspelling van De Hypotheker dat rentes voorlopig laag blijven en een eigen woning wordt steeds interessanter.

WoOn 2018

Om te beginnen met het Woononderzoek Nederland (WoOn) 2018: elke drie jaar peilt het CBS onder ruim zestigduizend Nederlanders hoe het gesteld is met de woonsituatie van onze huishoudens, wat hun wensen zijn op woongebied en welke keuzes zij maken op de woningmarkt. Een van de uitkomsten van dit onderzoek is de hoogte van woonlasten, uitgedrukt in de woonquote.

Besteedbaar inkomen

Die woonquote geeft aan welk percentage van het besteedbaar inkomen wordt uitgegeven aan de totale woonlasten. Van huur of aflossing tot gas, water, licht en gemeentelijke belastingen, het wordt allemaal meegenomen in het rekenmodel. De meest recente cijfers laten zien dat huurders gemiddeld 38,1 procent van hun besteedbaar inkomen uitgeven aan wonen. Bij huizenbezitters ligt dit percentage gemiddeld maar liefst tien procent lager: 29 procent.

Beter

Voor huurders is de woonquote overigens niet gestegen sinds het vorige onderzoek, maar wel ten opzichte van 2012. Toen lag dit cijfer twee procentpunt lager. Woningbezitters hebben het ten opzichte van 2015 0,4 procentpunt beter gekregen terwijl de woonquote tussen 2012 en 2015 ook al met drie procentpunt daalde.

Hogere huren

De verklaring van de stijging bij huurders is volgens het CBS helemaal het gevolg van hogere huren, terwijl woningeigenaren met name profiteren van lagere bruto hypotheekuitgaven als gevolg van strengere regelgeving rond hypotheken, dalende schuldenlast onder oudere woningeigenaren en de gedaalde rente.

Stabiele rente

Die lage rente blijft volgens De Hypotheker voorlopig nog laag. De hypotheekverstrekker laat in een persbericht weten zeker tot 2020 een stabiele hypotheekrente te voorzien. Zelfs op het niveau van de huidige historisch lage rentetarieven. De gemiddelde rente ligt nu rond de 2,4 procent, waar tien jaar geleden 5,4 procent de norm was.

Mooi alternatief

Met andere woorden: een woning kopen kan best een mooi alternatief zijn voor het huren van een woning. Kom dus gerust even bij ons op de koffie om te ontdekken of er koopalternatieven voor je huurwoning zijn. Wij kennen het aanbod in de regio immers als geen ander.